Home > Actueel > In de zomer hebben we minder energie (nodig)
04 juli 2019

In de zomer hebben we minder energie (nodig)

Zomer! Tijd van mooi weer, vakantie, en lekker veel buiten zijn. Maar wat is eigenlijk de invloed daarvan op ons energiegebruik? Dat die lager is, komt niet als verrassing. Maar hoeveel minder? Ontdek het samen met je leerlingen.
Voor het gemak gaan we even uit van het energiegebruik in huishoudens. Dat ligt dichtbij de belevingswereld van je leerlingen. In het onderstaande grafiekje vind je het gasverbruik in kubieke meters, verdeeld over de maanden, van één huishouden. Dit is een redelijk geïsoleerd rijtjeshuis, met een gezin van drie personen. Het huis heeft een cv-ketel die ook warmwatervoorziening is. Er wordt op gas gekookt.

 

Uit de grafiek blijkt een duidelijke samenhang tussen het jaargetijde en het gasverbruik. Logisch: 79% van het gasverbruik is gemiddeld bedoeld voor de cv-ketel die de verwarming verzorgt. Des te kouder de winter, des te hoger het gasverbruik. En omdat verwarming het grootste deel is van het gasverbruik van een huishouden, tikt dat behoorlijk aan! Aanmerkelijk meer dan, bijvoorbeeld, vaker douchen als je een hete zomer hebt. Warmwatervoorziening is namelijk maar 19% van de totale gasrekening, gemiddeld. Meer weten over aardgas in Nederland? Bekijk dan de Factsheet Gas in Nederland. Die kun je gratis downloaden op de website van WATT?.

 

Ook qua elektriciteitsgebruik is in de zomer een opvallende dip te zien. Minder dan bij gas, weliswaar, maar toch. Onderstaande grafiek is van hetzelfde huis als hierboven. Het huis heeft relatief zuinige, nieuwe apparatuur, en spaar- en led-lampen in de meeste ruimten. Alle benodigde elektriciteit komt van het netwerk.

In de grafiek zie je dat 's zomers minder stroom nodig is. Hoewel een deel van de apparaten altijd gebruikt wordt (denk aan de koelkast, vriezer, etc.), daalt het gebruik in de zomermaanden stevig. Ook hier is een simpele verklaring voor: in de zomer zijn mensen vaker buiten op pad in het mooie weer. Dus minder tv, minder computer, etc. Bovendien is het veel langer licht, en hoef je dus minder lampen aan te doen.

 

Verder zie je in de grafieken twee opvallende zaken. Pas sinds april 2017 wordt het energiegebruik in dit huis bijgehouden. Waarschijnlijk zijn toen de slimme meters geplaatst die het gebruik doorgeven aan het energiebedrijf dat de grafiekjes voor de bewoner bijhoudt. Verder zie je een behoorlijke dip in het elektriciteitsgebruik in oktober. Het zou bijvoorbeeld wel eens zo kunnen zijn dat de bewoners in oktober op vakantie gaan. De verwarming blijft dan op een minimale stand staan, maar er wordt een stuk minder stroom verbruikt.

 

En hoe zit het dan met het totale energiegebruik van ons land? Staan er hele windmolenparken voor niks te draaien 's zomers? En leggen we energiecentrales stil in de zomermaanden? Dat valt mee. Het elektriciteits- en gasverbruik van alle Nederlandse huishoudens samen is 12% van wat we in totaal in ons land nodig hebben. De rest komt voor rekening van de industrie, land- en tuinbouw, overheid, etc. En het gebruik van die sectoren is een stuk minder afhankelijk van de seizoenen. De dip in het energiegebruik van huishoudens is dus een stuk kleiner als je die wegzet tegen het totale energiegebruik van ons land.